Ulf Bastlein

Ulf Bastleindiplomirao je svetsku književnost i nemački jezik na Univerzitetu u Frajburgu, nakon čega je završio doktorat stipendiran od strane Nemačke nacionalne akademske fondacije. Nakon toga studira pevanje na Muzičkoj akademiji u Frajburgu, gde je diplomirao sa odličnim uspehom. Njegova scenska karijera započela je u Gradskom pozorištu u Hajdelbergu. Od tada je nastupao u Augsburgu, Hanoveru, Libeku i Hamburgu između mnogih drugih. Osvojio je brojne nagrade (uključujući i drugu nagradu na Nemačkom muzičkom takmičenju). Bastlein je nastupao u mnogim zemljama širom Evrope kao i u Kini, SAD-u. Čest je gost na međunarodnim muzičkim festivalima, uključujući Flamanski festival (Belgija), Festival u Strezi (Italija), Styriarte (Austrija), muzički festival Schleswig-Holstein, Rheingau Muzički festival, Ludwigsburg Palace festival i Herrenchiemsee festival (Nemačka). Charles Spencer, Michael Gees, James Tocco, Julius Drake, Stacey Bartsch, Hedayet Jonas Djeddikar, Axel Bauni, Detlef Kraus and Sascha El Mouissi su neki od umetnika sa kojima je delio scenu.

Bastlein je snimio cikluse Hajnea, Getea, Storma, Hebela, Vosa, Trakla i Lajtnera, kao i cikluse Zimsko putovanje i Pesnikova ljubav.

Nastupao je u oratorijumima i operama (uključujući mnoge svetske premijerne snimke) za izdavačke kuće Soni, CPO, Orfeo, NAXOS and Hänssler. Od 2001. predaje na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu u Austriji. Od

Od 2009. do 2018. bio je i suosnivač i direktor Doktorske škole umetnosti na Univerzitetu muzike u Gracu.

Bastlein redovno drži majstorske kurseve u Kini, Rusiji, Turskoj i Italiji. Zajedno sa pijanistom Čarlsom Spenserom, osnovao je „Liedkunst” u Huzumu (Šlezvig-Holštajn). U okviru ovog Festivala lida Bastlein je uključen u promociju talenata u usponu (majstorski kursevi i takmičenje sa ceremonijom dodele nagrada) i na koncertima koji su osvojili međunarodne pohvale.

Bastlein je takođe uređivao lidove Austrijskog kompozitora Anslema Hutenbrenera. Autor je nekoliko publikacija o nemačkom lidu ranog 19. Veka. Razvio je nove i inovativne formate koncerata: panel diskusije o istoriji književnosti i muzike, naizmenična čitanja i Lid performanse.