Tatjana Vasle

Tatjana Vasle je nakon studija matematike s odlikom diplomirala solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Irene Baar.

Nastupala je kao solistkinja sa orkestrom Muzičke akademije, Kamernim orkestrom slovenačke filharmonije, Domžalskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Capella civica iz Trsta u raznim vokalno-instrumentalnim delima i delima kamerne muzike, na brojnim solističkim koncertima u Sloveniji, Italiji, Austriji i Hrvatskoj. Snimala je za muzički arhiv RTV Slovenije i nastupala kao solistkinja sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije i u projektima Kamernog hora RTV Slovenije. Zaposlena je kao profesor pevanja na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani gde je vodja odseka za pevanje i saradjuje sa Muzičkom akademijom u Ljubljani, gde radi kao profesionalni savetnik u oblasti vokalne tehnike.

Njeni djaci osvajaju mnogobrojne najviše nagrade (zlatne plakete), kako na domaćem državnom takmičenju (TEMSIG 2000-2019) tako i na medjunarodnim takmičenjima- Lazar Jovanović u Beogradu (2011, 2012, 2013), Bruna Špiler u Herceg Novom ( 2013, 2014, 2015), Daleki akordi u Splitu (2018), na Medjunarodnom festivalu solo pesme u Arandjelovcu (2012), Medjunarodnom takmičenju “Giovani Musicisti – Città di Treviso” Italija (2015), Medjunarodnom pevačkom takmičenju Iuventus canti, Vrable- Slovaška (2017), The 6th International Singing Competition Alina Vane, Latvija (2020), Medjunarodnom takmičenju pevača Aegis Carminis, Koper, Slovenija (2021), International Singing Competition IMMCC Maribor, Slovenija (2021), 2. International Singing Competition Musica Goritiensis 2022. Mnogi njeni učenici uspešno nastavljaju svoje muzičko usavršavanje na muzičkim akademijama u inostranstvu (Hagu, Beču, Berlinu, Gracu, Zagrebu, Ljubljani). U Sloveniji često održava pevačke seminare i kao profesionalni savetnik za vokalnu tehniku radi sa najboljim slovenačkim horovima (Carmina Slovenica, Kamerni hor AVE, Akademski hor Tone Tomšić i dr.), učestvuje kao članica medjunarodnih žirija na pevačkim i drugim muzičkim takmičenjima i audicijama.

Aktivna je u DSPP (Društvu slovenačkih profesora pevanja)  i  u EVTA (Evropsko udruženje vokalnih pedagoga).

U 2018 bila je prejemnica Škerjančeve diplome, najveće nagrade za pedagogiju koje dodeljuje Konservatorij za muziku i balet Ljubljana.