Nikola Mijailović

Nikola Mijailovic je rodjen u Beogradu 1973. godine. Nakon zavrsenog klavirskog odseka muzicke skole „Dr. Vojislav Vuckovic“ upisuje studije solo pevanja na FMU u Beogradu u klasi svoje majke, red. prof. Radmile Smiljanic. Svoje skolovanje nastavlja na Beckom konzervatorijumu gde debituje u svojoj 19 godini kao Grof Almaviva u „Figarovoj zenidbi“ u klasi KS. Valdemara Kmenta. Nakon stecene diplome u Becu 1993. upisuje magistarske studije na Kertis institutu za muziku u Filadelfiji koje zavrsava 1996. godine u klasi Galine Visnjevskaje i Edvarda Zambare. Tokom studija se usavrsava u Muzickoj akademiji zapada u Santa Barbari na cijem je celu Merilin Horn. Bio je clan operskog studija Pariske nacionalne opere Bastilja tokom 1996/1997, a svoje pevacko obrazovanje zaokruzio je diplomom Akademije za usavrsavanje operskih pevaca milanske Skale 1999. u klasi Lejle Gencer i Luidji Alve.

Nikola Mijailovic je ostvario svoj profesionalni debi u Boljsoj teatru u Moskvi kao Sonar u operi Boemi 1996. Iste godine nastupio je kao Marcelo pored Lucana Pavarotija u Filadelfiji. Od tada do danas, on je ostvario oko 40 glavnih uloga baritonskog faha medju kojima su Rigoleto, Jago, Evgenije Onjegin, Grof Luna, Enriko, Eskamiljo, Valentin, Belkore, Makbet u vodecim teatrima Milana, Verone, Lime, Tel Aviva, Drezdena, Hanovera, Montreala, Havane, Osla, Pariza, Sangaja, Katanije, Venecije, itd… Imao je cast da nastupa sa umetnicima kao sto su Lucano Pavaroti, Hoze Kura, Lucija Aliberti, Huan Diego Florez, Rudjero Raimondi, Denia Macola Gavaceni, a pod dirigentskom palicom Djuzepe Sinopolija, Rikarda Mutija, Leopolda Hagera, Patrika Furnilijea, Nikole Luizotija, Zoltana Peska i drugih. Pored operskih predstava, Nikola Mijailovic je nastupao i na koncertnom podijumu. Kantatu Karmina burana je izveo nekoliko puta, od otvaranja koncertne sezone Sava Centra u Beogradu 1998. i 1999. godine sa Darinkom Matic Marovic, preko Ravene sa orkestrom teatra Kirov iz Sankt Peterburga, Pavie sa horom milanske Skale pod upravom Roberta Gabijanija, do Terme di Karakala u Rimu sa horom i orkestrom Akademije Santa Cecilija. Pesme mladica putnika od Gustava Malera je izveo u Monte Karlu i sa Beogradskom filharmonijom pod upravom Aleksanda Markovica. Bio je solista u Zvonima Rahmanjinova sa okrestrom Verdi u Milanu pod palicom Mihaila Jurovskog. Pucinijevu Misu Glorija je pevao u Limi, Rimu i Beogradu, a odrzao je i solisticke resitale u Skali sa Robertom Negrijem, Beogradu sa Natasom Veljkovic, Aleksandrom Serdarom i Ljubicom Grujic, Savoni sa Djovani Redjolijem i Banja Luci sa Anom Zoranom Brajovic.

Pobednik je Petog medjunarodnog takmicenja Lucano Pavaroti u Filadelfiji 1995. godine, dobitnik prve nagrade na takmicenju Mario Lanca u FIladelfiji 1994., trece nagrade na takmicenju Lejla Gencer u Istambulu 1997. godine, kao i prve nagrade na poslednjem Takmicenju ucenika i studenata muzike SFRJ u Herceg Novom 1992. godine. Od 2003. Nikola Mijailovic predaje u zvanju redovnog profesora na katedri za solo pevanje na FMU u Beogradu. Bio je clan zirija 38. Takmicenja muzicke omladine u Beogradu 2008. godine, takmicenja Petar Konjovic 2014., kao i prvog Medjunarodnog takmicenja Lazar Jovanovic 2004. i 2014. godine u Beogradu. Mijailović je i dobitnik ovogodišnje nagrade 52. Zlatni Beočug, a takođe je i Umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.