Maria Temeši

Operska pevačica, operski ambasador i glavni pedagog Mađarske državne opere, univerzitetski profesor i šef odseka za solo pevanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Segedinu.  Osnivačica i direktorka Međunarodnog pevačkog takmičenja Jožef Simandi.

 

Osnovne studije pevanja i klavira završila je u svom rodnom Segedinu, da bi  1981. magistrirala na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti kao operska pevačica.

 

Debitovala je na operskoj sceni kao Elza u Loengrinu R. Vagnera u Mađarskoj državnoj operi 1981. godine.

 

Iste godine započela je njena međunarodna karijera sa nastupima u Drezdenu, Berlinu, Milanu, Njujorku i Nici, a kasnije je nastupala na vodećim operskim i koncertnim scenama širom sveta (Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Grčka, Portugal, Engleska, Irska, Škotska, Austrija, Švajcarska, Slovačka, Češka, Poljska, Srbija, Hrvatska, Bugarska, Turska, SAD, Egipat, Brazil, Urugvaj, Kina).  Pobednica je dva velika pevačka takmičenja: SBRAC pevačkog takmičenja u Rio de Ženeiru 1981 (pod imenom Maria Tot) i Pavaroti pevačkog takmičenja iz Filadelfije 1985. Tokom svoje karijere pevala je nekoliko glavnih uloga u Mađarskoj državnoj operi i operskim kućama širom sveta.

 

Na početku karijere otpevala je nekoliko uloga u Mocartovim operama, među kojima su Dona Ana i Vitelia bile najistaknutije.  Nakon toga pevala je gotovo sve vodeće sopranske uloge Verdija, Pučinija, Vagnera, Maskanjia, Čajkovskog, Erkela i Riharda Štrausa kako u Mađarskoj tako i u inostranstvu.  Za izvanredne interpretacije uloga u operama savremenih kompozitora, nagrađena je nagradama Bartok-Paštori i Artisjus.  35. godišnjica njene operske karijere proslavljena je u Narodnom pozorištu u Segedinu  gala koncertom koji je izveo poznati mađarski dirigent Tamas Pal, a snimila ga Segedinska televizija.

 

Od 1997. godine kao profesorka i šef odseka za solo pevanje na Fakultetu Umetnosti Bela Bartok Univerziteta u Segedinu, Maria je edukovala brojne mlade umetnike i pomogla im da postignu visok nivo znanja kao operski pevači ili kao nastavnici pevanja.

 

Od 2013. godine kao glavni pedagog Mađarske državne opere pomaže solistima u njihovom  tehničkom i  interpretacijskom razvoju, ali pomaže i pevačima u horu pomenute institucije.  Od 2014. godine Mađarska državna opera računa na njeno profesionalno znanje i kao ambasadorke opere.  Njena naučna i informativna predavanja o operi veoma su popularna u Mađarskoj i često ih prate lokalni mediji.

 

Često je gostujući profesor na master klasovima u Evropi, SAD-u i Kini, ali i član žirija ili predsedavajući žirijskih takmičenja u Mađarskoj i inostranstvu.

 

Profesorka Temeši je 1998. osnovala pevačko takmičenje „Jožef Simandi“, takođe je umetnički i izvršni direktor istog.