Maria Temeši

Listovom nagradom nagrađivana operska pevačica, majstorski vokalni trener i operski ambasador Mađarske državne opere (1981-2022). Profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Segedinu Bela Bartok (1997-2023), šef Katedre za glas u Segedinu 25 godina. Godine 1998. osnovala je Međunarodno pevačko takmičenje Jozsef Simandi u svom rodnom gradu. Takođe je generalni i umetnički direktor konkursa. Njena fondacija HAZAM, HAZAM Arts and Education Foundation, već deset godina podržava talente mladih operskih pevača.

Pored svoje široke karijere, ona i dalje aktivno peva na Floridi (2019), Šangaju (2019), Londonu (2021), Bajrojtu (2022), Helsinkiju (2022), Iraklionu (2022), Budimpešti (2023), Segedin (2023). Pozvani je član žirija međunarodnih pevačkih takmičenja i predavač na majstorskim kursevima na univerzitetima u Evropi, SAD, Italiji i Kini.

Njeno ime je zabeleženo u „Mađarski i međunarodni Ko je ko?“ (1994), engleski „Ko je ko?“ (1991), berlinski „Opernlekikon” (1989), minhenski „Grosses Sangerlekikon” (1997). Dobitnica je brojnih umetničkih i državnih nagrada za umetničku i nastavnu delatnost. 2023. godine dobila je titulu Viteza mađarske kulture.

Diplomirala je kao profesor pevanja i klavira u Segedinu (1979), zatim sa odlikom diplomirala na master operi i pedagogiji na Muzičkoj akademiji Ferenc List u Budimpešti (1981). Studirala je pevanje i oratorijum na master kursevima Veimar Musikhochschule i Mocarteum u Salcburgu (1977-1980). Njene akademske diplome su Habilitirani master (2001) i DLA – doktor slobodnih umetnosti (2003).

Kao početnik, pobedila je na dva svetska takmičenja: SBRAC, Međunarodnom pevačkom takmičenju za šampione u Rio de Žaneiru (1981) i Međunarodnom pevačkom takmičenju Lučano Pavaroti u Filadelfiji (1985).

U Mađarskoj državnoj operi debitovala je ulogom Elze (Vagner: Lohengrin) (1982). Pevala je glavne ženske uloge Mocarta, Verdija, Pučinija, Vagnera, R. Štrausa i savremene opere u Mađarskoj i na velikim operskim i koncertnim scenama u inostranstvu: u Drezdenu, Berlinu, Pragu, Hamburgu, Kelnu, Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu, Manhajm, Milano (RAI), Venecija, Parma, Montevideo, Ankara, Istanbul, Kairo, Zagreb, Sofija, Lisabon, London, Liverpul, Birmingem, Strazbur, Tuluz, Njujork (Menhetn TV), Filadelfija.

Pored karijere operske pevačice, nastupala je sa bogatim koncertnim repertoarom i sa poznatim muzičkim dirigentima kao solista na velikim muzičkim događajima, a njeni snimci se i danas puštaju na raznim mađarskim radio i televizijskim kanalima. „Vagnerove heroine“ je 2004. godine objavio studio HUNGAROTON kao solo CD sa Simfonijskim orkestrom Mađarskog nacionalnog radija pod dirigentskom palicom Jurija Simonova.

Kao operski ambasador Mađarske državne opere, imala je 50-60 predstava godišnje u Mađarskoj i inostranstvu (u Slovačkoj, Rumuniji, Srbiji, Engleskoj) popularišući žanr opere od 2014. do 2022. godine.

Tokom svoje pedagoške karijere pokrenula je i još uvek pokreće mnoge mlade talente u nacionalne i međunarodne karijere kao operski pevači i učitelji. Mnogi njeni učenici pobednici takmičenja pojavili su se na domaćim i međunarodnim operskim scenama. S vremena na vreme nastupa sa svojim učenicima, predstavljajući ih publici u okviru koncerata „Maria Temesi i njeni studenti“.