Ivana Dimitrijević-Aranđelović

IVANA DIMITRIJEVIĆ-ARANĐELOVIĆ, mecosopran, je rođena u Beogradu. Diplomirala je 2003. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi renomiranog pedagoga i operske pevačice Biserke Cvejić. Redovne studije završava kao jedan od 500 najboljih studenata univerziteta u Republici Srbiji i dobija stipendiju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

Magistarske operske studije završava 2005. godine na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu u klasi Elizabeth Ritchie i Ingrid Surgenor, kao puni stipendista Kraljevske muzičke akademije i nosilac nagrade Kobler Award. Za vreme magistarskih studija takođe je bila stipendista Josephine Baker Trust-a i Ross Gobey Charitable Trust-a. Nosilac je i diplome DipRAM dodeljene za izvanredan završni nastup.

U toku magistarskih studija dalje se usavršavala na masterklasovima renomiranih umetnika kao što su Barbara Bonney, Anne Murray, Dennis O’Neill, Christa Ludwig i Paul-Émile Deiber, Tom Krause, Ana-Luisa Chova.

 

Osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim pevačkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu a 2005. godine je predstavljala Srbiju i Crnu Goru na jednom od najvećih svetskih operskih konkursa – BBC Cardiff Singer of the World u Velsu, Velikoj Britaniji.

 

U toku osnovnih studija, 2001. godine, imala je svoj operski debi u ulozi Mama Lučije (Cavalleria Rusticana) kao član operskog studija Opere Narodnog pozorišta u Beogradu a od 2003. godine nastupa kao koncertni i operski solista u Velikoj Britaniji i Evropi i sarađuje sa renomiranim umetnicima poput dirigenata Sir Colin Davis, Martin André, Carlo Rizzi, Giuliano Carella, Cristobal Soler, režisera John Copley, Ian Judge, Ian Rutherford, Gianpaolo Zennaro i dr. 

Njen operski i oratorijumski repertoar obuhvata: Karmen (Karmen), Šarlotu (Verter), Olgu (Evgenije Onjegin), Madalenu (Rigoleto), Polinu (Pikova dama), Teću damu (Čarobna frula), Suzuki (Madam Baterflaj), Madam Haltije (Pepeljuga), Taven (Mirej), Ivicu (Ivica i Marica) i dr, Verdi i Mocart Rekvijem, Hendl Mesija, Mendelson Ilajdža, Bah Magnificat, Pergolezi Stabat Mater,  Vivaldi Gloria, Karl Dženkins The Armed Man – posvećen žrtvama Kosova, Sen-Sans Božićni oratorijum i Misa za Rekvijem i dr.

 

Uporedo sa pevačkom karijerom, Ivana je 2008. godine počela da se bavi vokalnom pedagogijom a kao profesor solo pevanja u MŠ “Mokranjac” u Beogradu radi od 2009. godine. Njeni učenici su do sada ostvarili sjajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima sa preko 200 osvojenih nagrada, od čega 97 prvih, 13 laureata i 10 specijalnih nagrada – nagrada 

 

Operosa Montenegro Opera Akademije i Festivala, Međunarodno takmičenje solo pevača Lazar Jovanović (2016, 2019, Jana Cvetković), nagrada za najperspektivnijeg baritona, Međunarodno takmičenje solo pevača Nikola Cvejić (2018, Lazar Parežanin), nagrada Opere i Teatra Madlenianum i nagrada Kulturnog elementa, Međunarodno takmičenje solo pevača Lazar Jovanović (2019, Konstantin Kostić), nagrada za najbolje izvedenu kompoziciju domaćeg autora, Takmičenje Srpska solo pesma (2019, Nemanja Crnatović), nagrada za najperspektivniji muški glas, Međunarodno takmičenje solo pevača Nikola Cvejić i Međunarodno takmičenje solo pevača Vera Kovač Vitkai  (2019, 2020, Lazar Parežanin), nagrada AV TEAM produkcije, Međunarodno takmičenje solo pevača Lazar Jovanović (2020, Konstantin Kostić, 2021, Lazar Parežanin).

Nastupali su na brojnim koncertima, masterklasovima Davida Bižića, Anais Li, Klaudije Eder, Marijane Mijanović, Martina Vahe i kao članovi Operskog studija kamerne opere Madlenianum i Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu. Dalje studije solo pevanja nastavili su na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, Konservatorijumu Rihard Wagner u Beču, Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Privatnom univerzitetu muzičkih i scenskih umetnosti grada Beča (MUK) i Univerzitetu muzičkih i scenskih umetnosti (MDW) u Beču.

 

Ivana je krajem 2019. godine angažovana kao stručni saradnik Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja na realizaciji programa od nacionalnog značaja u izradi reforme Nastavnog plana i programa za srednju školu za predmete solo pevanje i čitanje s lista za solo pevače. Takođe je bila stručni saradnik i u radu na zbirci za glas i klavir Biseri srpske umetničke solo pesme koja je izdata 2021. godine.