Edita Garčević Koželj

Mecosopran, koncertna i operska pevačica, savetnica na području muzičkog obrazovanja, učitelj pevanja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, asistentka na katedri za pevanje Akademije za glasbo v Ljubljani’’, dugogodišnja predsednica Društva slovenačkih pevačkih pedagoga (DSPP).

Po zaključenom studiju na Pravnom fakutetu Univerziteta u Beogradu, nastavlja muzičko školovanje na Univerzitetu u Ljubljani, na mizičkoj alademiji u Ljubljani u klasi prof. Eve Novšak Houška, gde i diplomira. Umetničko usavršavanje je vodi u Beč, gde na Hochschule für Musik und darstellende Kunst, u klasi prof. Leopolda Spitzer (Gesang) i prof. Michael Temme (Opern Schule), diplomira sa još jednom izvodjačkom diplomom.

Tokom studija u Beču sarađuje sa različitim pozorištima i ustanovama u Beču kao što su Wiener Taschen Oper (Georg Kugi), Oesterreichische Junges Opern Theater (Martin Braun), Langenlois Festival (Uwe Theimer),Theresianum, Schoenbrunn Theater, Volksoper Wien (Uwe Theimer) Staatsoper Wien (Zubin Mehta)… Ostvarujući prva scenska iskustva izvan Slovenije u operama (Medium, Gianni Schichi, Orfeus, Figaro’s Hochzeit, Die Fledermaus, Hansel und Gretel, Wildschütz, Rienzi … Aktvno sudeluje na seminarima eminentnih profesora pevanja i operskih pevača (Biserka Cvejić, Helena Lazarska, Thomas Hampson, Kiri Te Kanawa, Marijana Lipovšek, Alfred Burgstaller, Richard Miller, Kurt Widmer, Margarete Sparber,…)

Publici se predstavlja i kao koncertna pevačica u brojnim vokalno-instrumentalnim delima, koncertirala je u skoro svim većim muzičkim centrima bivše Jugoslavije, kao i u inostranstvu (Njemačka, Italija, Austrija, Španija, SAD, Madjarska). U Sloveniji je sarađivala sa glavnim nacionalnim simfonijskim orkestrima (Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenija, kao i orkestrima SNG Maribor i SNG Opera in balet Ljubljana). Kao solistkinja ,,SNG Opera in balet Ljubljana’’ je nastupala pod dirigentskim vođstvom (Vladimir Kobler, Dieter Rosberg, Igor Švara, Fuat Mansurov, Uroš Lajovic, Marko Munih, Milivoj Šurbek, Marko Gašperšič, Stefano Pellegrino Amato, Mark Mast, Peter Stangel, Aleksander Spasić, Marko Hribernik, Patrik Greblo) i ostvarila niz operskih uloga (Dorabella, Paulina, Dryade, Lisinga, Fidalma, Kascheyevna, Vanja, Tatjana, Marcellina, Fenena, Mercedes, Suzuki, Magdalena, Smeraldina, Linetta, Berta).

Skoro tri decenije predaje solo pevanje na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani, ustanovi koja je njenu pedagošku predanost i uspješnost 2018. nagradila najvišim priznanjem za izuzetna dostignuća na području muzičke pedagogije -,,Škerjančevom diplomom’’. Visok kvalitet dugogodišnje saradnje sa Akademijom u Ljubljani (gde od 2012. predaje kao asistent za područje pjevanja i vokalne tehnike) joj donosi najviši umetnički naziv – titulu, koju joj 2014. dodeljuje Univerzitet u Ljubljani – ,,Priznanje pomembnoh umetniških del“

O ozbiljnosti i predanosti njenog pedagoškog rada govore brojni koncerti i visoke nagrade njenih đaka i studenata na međunarodnim takmičenjima i festivalima, kao i činjenica da su mnogi od njih već u profesionalnom angažmanu u raznim operama u Sloveniji i u inostranstvu.

Aktivna je u žiriju mnogih međunarodnih takmičenja: Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Latvija i pjevačkih festivala, vodi seminare i masterclasse pevanja i vokalne tehnike za pevače, horske pevače i jazz pevače (međunarodni festival Bled, Glasbena mladina Ljubljane, Glasbena matica Ljubljana, Perpetuum Jazzile, APZ Tone Tomšič, AVE). U času vođenja DSPP – Društva slovenačkih pjevačkih pedagoga organizovala je pevačke seminare i stručna predavanja za učitelje pevanja tesno sarađujući sa Evropskim udruženjem vokalnih pedagoga, EVTA.

Učestvovala je u muzičkim projektima Komornog Zbora RTV Slovenije i Slovenskog Komornog hora (SKZ) Slovenačke Filharmonije, KZ AVE kao solistkinja i članica hora, snimala za arhiv RTVS, sarađivala i pevala na koncertima jazz (Festival Lent, Strizzi), pop (Saša Lošić) i etno muzike (Etno clarinetno, Traja Brizani i Amala), u pozorišnim predstavama i mjuziklima (The Ship, Red Apple), u specijalnim muzičko scenskim projektima Janija Kovačiča – Carmina profana i Ljubavne srednjevekovne pesme galliarda i trubadura uz pratnju italijanskog orkestra Dramsam (na starim instrumentima iz doba renesanse)

Pored pedagoškog rada, bavi se i obrazovanjem i promocijom ozbiljne muzike, solo pesme i operske literature među mladima, režirajući i učestvujući u različitim projektima i interaktivnim operskim predstavama, sarađujući sa Cankarjevim domom i Glasbenom mladinom Slovenije (Janko i Metka, Mala morska vila, Čarobna gitara, Poruka u boci, Snežana i sedam patuljaka, Madam Wolf i tri prasca, Quintet Cherubino) za najmlađu publiku u Ljubljani i širom Slovenije.