Arijana Đilani Filip

Rođena je u Sarajevu gde je završila nižu i srednju muzičku školu na dva smera: smeru violine i solo pevanja.
Nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji nastavlja usavršavanje kod renomiranog pedagoga i operskog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Redovno održava solističke koncerte širom Hrvatske i u inostranstvu kroz dugogodišnju saradnju sa pijanistima Ivanom Batošem, Barbarom Bego – Bojić, Anom Anconelli, Mariom Čoporom i orguljašima Edmundom Andlerom Borićem i Mariom Penzarom. Kao solista nastupila je sa Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a , Kamernim orkestrom, Puhačkim orkestrom Hrvatske vojske i dr.

Takođe, snimala je za arhiv HRT-a. Debitovala je u operi Ivana pl. Zajca Nikola Šubić-Zrinski u ulozi Jelene u Narodnom pozorištu u Sarajevu, pa je s istom ulogom ostvarila gostovanja i izvrsne kritike u Bosni i Hercegovini. U kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci ostvarila je nastupe u operama G. Verdija Macbeth u ulozi Dame i ulogom Berte u operi G. Rosinija Il Barbiere di Seviglia.
U HNK Osijek ostvarila je nastupe u operama Ivana pl. Zajca Nikola Šubić-Zrinski (Jelena) i gostovanja opere van matične pozornice, V. Bellini Norma (Adalgisa), G. Verdi Nabucco (Abigaille) studijska uloga, pa brojne koncerte i gostovanja s ansamblom HNK Osijek.
Sarađivala je kao solista sa dirigentima Vjekoslavom Šutejom, Nikšom Barezom, Juliom Marićem, Nadom Matošević, Dariom Vučićem, Filipom Pavišićem, Mladenom Tutavcem, Ognjenom Bomoštarom, Tomislavom Fačinijem i dr. U sezoni 2006/2007. delovala je kao stalni gost Narodnog Pozorišta u Sarajevu. Godine 2008. dobitnica je prve nagrade međunarodnog takmičenja Lazar Jovanović u Beogradu (Srbija). U ožujku 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom takmičenju Solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom (Crna Gora).
Uz koncertni, pozorišni i pedagoški rad neguje i ljubav prema kamermoj muzici delujući kao član trija Solenza koji uz stalne koncertne nastupe u Hrvatskoj i inostranstvu je snimio i nosač zvuka u izdanju izdavačke kuće Croatia records pod nazivom „Mozak hrvatskih skladatelja“ nominovan za diskografsku nagradu Porin i odlično prihvaćen od kritike i publike.

U periodu od 2008. do 2014. bavi se pedagoškim radom u srednjoj muzičkoj školi ”Alberta Štrige” u Križevcima gde je svoje bogato iskustvo prenela na mnoge mlade pevače s kojima je ostvarila veliki broj državnih i međunarodnih nagrada iz solo pevanja i kamerne muzike.
Od 2014. je šef katedre za solo pevanja u zvanju profesora-mentora na srednjoj glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu.